vrijdag 22 november 2013

Het is weer vrije vrijdag.
Al mijn vrijdagen heb ik vrij. Ik dwing mezelf om toch om acht uur op te staan, omdat ik een calvinist ben. Maar eigenlijk heb ik dus gewoon vrij. Vaak heb ik deze dag besteed aan de treinreis naar Sneek (die een dagtaak is), maar vandaag blijf ik hier, net als vorig weekend, toen ik een oppashamster had (zie foto). Ik heb besloten mijn dag nuttig te door te brengen, en dat komt er over het algemeen op neer dat ik naar de bibliotheek ga, in één van de kuipstoeltjes ga zitten, en uit het raam ga staren terwijl er een boek op mijn schoot ligt. Je hebt dan uitzicht op een geheel leeg kantoor, waar alleen een plant in het midden staat. Dat weet me elke keer weer te fascineren. Vandaag besloot ik echter om aan een verhaal te werken. Die zou ik dan weer mooi de komende week op mijn blog kunnen zetten. Dat draagt bij aan het nakomen van mijn belofte, de aanstaande twee weken elke dag een blog te publiceren.

Het is een wat raar verhaal, waarin een bekende kinderboekenschrijver bij mijn huis in Hilversum aanklopt en we samen naar de bibliotheek gaan. Het lijkt op iets wat in een droom had kunnen gebeuren, hoewel ik zeker weet dat ik het niet gedroomd heb. Ik weet niet hoe andere mensen korte verhalen schrijven - het is mijn eerste - maar ik doe het op intuïtie. Ik ben niet zo iemand die over gebeurtenissen fantaseert (of zo als Harry het noemt: zich zaken herinnert die niet gebeurt zijn). Ik fantaseer over gesprekken. Dus wat dat betreft heb ik materiaal. Daar staat tegenover dat de avonturen waar ik mijn twee hoofdpersonen mee opscheep me erg willekeurig voorkomen. Roald Dahl zoekt een boek over de polynesische keuken? Ok. Roald Dahl loopt naar beneden via de roltrap die omhoog gaat? Juist.
Ook vind ik het moeilijk om de personen psychologisch kleur te geven. Meneer Dahl is een beetje nors in het verhaal, maar ook dat is een intuïtieve keuze. Ik zelf gedraag me gewoon zoals ik me altijd gedraag. Afwachtend, geïntimideerd, vriendelijk. Wat voor psychologische kleur dat verraad wil ik niet weten.

Geen opmerkingen: